• svg@sanktvincentgrupperne.onmicrosoft.com

To nye projekter i Peru

Pater Peter Tantholdt Hansens arbejde er med succes fortsat efter hans død i 2010

Sankt Vincent Grupperne har nu brugt de godt 379.000 kr. til at videreføre og udvikle pater Peter Tantholdt Hansens arbejde i Peru – penge, som Caritas Danmark havde indsamlet til den nu afdøde danske missionær. 362.000 kr. er nu brugt og de resterende vil overgå til skolebespisningsprojektet.

Pengeoverførslen fra Caritas har været med til at sikre, at bl.a. skolebespisningsprojektet i Marcapata, som var en hjertesag for Peter Tantholdt Hansen, har kunnet videreføres med henblik på større bæredygtighed.

To nye projekter kan nu gennemføres for midler fra Caritas. Det ene er opførelsen af 12 nye drivhuse til 74.000 kr. og det andet er et hydroelektrisk anlæg til 80.000 kr. Begge projekter er i Marcapata og  en tilstødende kommune. Marcapata ligger højdemæssigt mellem 3500 til 4750 m.   

Drivhuse

12 bondefamilier får hver et drivhus, hvor de kan dyrke økologiske grønsager. Hvert drivhus er på 10 m i længden, 6 m bredt og 2,3 m højt.

Jesuitterne i sognet – et sogn på størrelse med Sjælland – har i femten år arbejdet med drivhuse. Søster Carlota er agronom og hun står for udviklingen og etableringen af drivhusene. 12 drivhuse fungerer allerede, 10 mere er netop bygget, oplyser sognepræsten pater Antonio.     

Bønderne kommer til at dyrke løg, salat, tomater, peberfrugter, squash, kål, selleri, spinat, chili peberfrugter, porrer, gulerødder, rødbeder m.v.

Hver familie bygger deres drivhus med hjælp fra grupper, der i forvejen har drivhuse eller med hjælp fra sr. Carlota.

Bønderne lærer om økologi, og de får selv bedre og mere næringsrig kost. Des-uden få de mulighed for at sælge langt bedre produkter på markedet.

drivhus

Hydroelektrisk anlæg

Det hydroelektriske anlæg vil komme til at producere elektricitet til to landsbyer med hhv. 350 og 400 familier. Ialt 5.250 mennesker vil få gavn af elektriciteten.

Projektet er en af pater Peters mange ideer, som nu med års forsinkelse realiseres. Han påbegyndte det i 2003-04. Sognet arbejder her sammen med to borgmestre med dette projekt, der er lokaliseret i landligt distrikt kaldet Huaraccone, som ligger 15 timers fra Marcapata – til fods vel at mærke. Der er dog en meget dårlig vej dertil, som kun kan benyttes i de mindst regnfulde måneder.

Billedet ovenfor viser det hydroelektriske anlæg samt vandledninger der løber oppefra bjerget og ned.

Huaraccone er den lavest beliggende del – kun 4500 m over havet. I 4750 meters højde bor familierne meget spredt på grund af de lever af alpacas (familie til lamaen).

Der er ingen tvivl om, at bønderne får stor glæde af elektriciteten – især når de både kan få lys og varme.

hydroelektrisk-anlaeg

 Støttede projekter

Køkken og bageri                       105.000 kr.

Drivhus skolebespisning         40.000 kr.

500 høns og hønsegård           53.000 kr.

12 drivhuse for familier           74.000 kr.

hydroelektrisk anlæg               80.000 kr.

Oversættelser m.v.                   10.000 kr.

I alt                                                   362.000 kr.