• svg@sanktvincentgrupperne.onmicrosoft.com

Uganda II: Rapport fra besøg i Emmaus-center

Maria-Leonore Christensen fra vores lokalgruppe på Amager, besøgte vort uddannelsesprojekt i marts.
Sankt Vincent Grupperne har i flere år støttet skoleprojekt i Uganda, der drives af Emmaus Centre, Kampala. Vi støtter uddannelse af 20-25 børn med kr. 40.000 om året. De fleste skal gennemgå ’high school’ uddannelse, og nogle får en erhvervsuddannelse. Der tages specielt hensyn til, at også pigerne får en uddannelse. Maria-Leonore skriver:
“Jeg har kendt Joseph siden 1987, hvor jeg mødte ham ved et busstoppested i Rom. Han ville forære mig et kamera, han lige havde fået foræret og sagde, at han aldrig ville have råd til at købe film og fremkalde dem.  Jeg gav ham nogle penge, så han kunne købe film, og vi udvekslede adresser.
Vi begyndte at skrive til hinanden. Han startede i samarbejde med en tysk orden “Die weissen Väter” et Emmaus-projekt på en stor grund Nord for Kampala. Her uddanner han familier, singler, medarbejdere i kirken, søstre og præster i at leve et liv “in the Holy Spirit” , som han kalder det. I virkeligheden gør han Jesus nærværende i bøn og arbejde, som de gamle klostre gjorde, bare på en afrikansk måde med trommer, sang og bevægelser, som vi kender det fra fjernsynet.
Folk strømmer til, der er seminarer på weekender, eller i en uge, eller op til 9 måneder. Selve Emmaus-kommunitetet, de fastboende, er på ca. 150 personer. De lever efter Biblens ord, arbejder og beder sammen (ora et labora). Projektet har udviklet sig til, at der fx sidste år kom næsten 5000 seminarister. Kan de ikke betale for opholdet, kan de arbejde i marken.
Der bliver dyrket kaffe, bananer, mango, jackfruit, tomater, kartofler, jordnødder, spinat, kål, sukkerroer, etc. Der er 16 svin, 5 geder, en kalkun, en hane og 6 fritgående høns med 12 kyllinger, og så 1500 høns i et stort hønsehus. Alle beboere har en opgave. Nogle driver en lille butik. Andre syr skoleuniformer og lærer landsbyens kvinder at sy.
Stedet har sit eget vand, og da geologer borede, var de så overraskede, fordi der var så meget rent vand som ingen andre steder. “Praise the Lord!” – næsten som på kendte pilgrimssteder.
Der er der i alt 12 Emmaus Kommuniteter, 3 i Vestuganda, 1 i Norduganda, 3 i Østuganda, 2 i Tanzania og 2 i Zimbabwe. De er opbygget efter faste regler.  Joseph har flere projekter.  Et sundhedshus, hvor børnene og de lokale beboere kan blive tjekket og behandlet. Huset er næsten færdigt, men der mangler sponsorer for indretning.
Det er fuldstændig overvældende, hvad et enkelt menneske som Joseph har formået i løbet af de sidste 26 år.  “It’s the work of God”, siger han.
Han er selv gift og har fået 8 børn. Hans kone Frances startede at undervise sine børn sammen med andre på terrassen. Flere og flere børn kom til og i dag er det en skole med kostskole for 576 elever. Ingen bliver afvist, og flere kommer til, så lige nu er deres spiserum også klasseværelse. Skolen har elever fra mange forskellige trossamfund, også muslimerne er glade for at sende deres børn. Der kommer grupper for at besøge den, fordi den er kendt som en af de bedste skoler i Uganda. Stedet er efterhånden så kendt, at der står et skilt ved vejen i Kampala: Katikamu Emmaus Centre.
Vincentgrupperne støtter skolegangen for fattige børn, som ofte har mistet en eller begge forældre.
Mens jeg var der, ringede en enke til Joseph fra et tørkeramt område, hvor der er stor hungersnød og hvor flere er  ved at dø. De er så fattige, fordi deres dyr døde, og de kan ikke købe noget på markedet. Derfor sendte vi straks penge via Mobile Pay, så enken og hendes nærmeste kan overleve.”
Du kan støtte skoleprojektet ved at indbetale bidrag på Reg. nr. 3347, Konto nr. 1097164 eller MobilePay 42 52 77 58. Mærk bidraget: Uganda II.