• svg@sanktvincentgrupperne.onmicrosoft.com

Sydsudan: Arbejdet fortsætter med gåpåmod, selv i en corona tid.

Covid-19 nedlukningen bruges til at udbedre og forbedre skolen, klasse lokalerne, dørtrin, gulve og vægge der istandsættes, pudses og males på Nyamlell skole i Sydsudan.

På Nyamlell skolens område stod en bygning med ni værelser, der tidligere blev brugt til beboelse af   søstrene, efterladt og ubrugt, med Sankt Vincent Grupperne hjælp bliver der nu udført vedligeholdelses og lednings arbejde, samt installation af to solpaneler og batterier, så bygningens ni værelser i fremtiden kan bruges til administration, konference og mødelokaler.

Mange af de hjemsendte elever, der kommer fra familier uden el, specielt de grundskoleelever der skal op til eksamen og bestå for at komme videre i skolens overbygning, har bedt om hjælp til  belysning så de kan læse og forberede sig. Med Sankt Vincent Grupperne hjælp har det været muligt at give udvalgte elever en lille solcellelampe, så de kan fortsætte deres studier. Disse små solcellelamper koster 4 $, ca. 25 kr., stykket og indkøbes i Uganda. S3 Solar LED Lantern | d.light

I år (2021) blev Nyamlell skole udvalgt som eksamensskole i skolens lokal område, til de nationale afgangsprøver, hvor de omkring liggende skolers afgangselever så alle kommer til eksamen på Nyamlell skole. I den forbindelse valgte Nyamlell skole at indkøbe 30 nye skriveborde og bænke sæt, til 50 $ (ca. 315 kr.) pr. sæt fra VTC (Vocational Training Centre) i Wau, med plads til yderligere 60 elever, ud over de 32 sæt med plads til 64 elever skolen allerede havde, for at gøre eksamens og undervisningsmiljøet befordrende for de studerende der skulle til eksamen, og for egne elever i fremtiden.

I forbindelse med de nationale afgangsprøver skal eleverne medbringe et farvefoto till 700 ssp der vedhæftes deres identitetskort, for at få lov til at gå til afgangsprøve. Da der ikke var faciliteter til at lave farvefoto i Nyamlell, skulle alle afgangselever til nærmeste større by, Aweil, med rejseomkostninger på 2000 ssp., en dagsrejse en og en halv timers bustur frem og tilbage og tre timers ventetid i Aweil. Derfor har Nyamlell skole besluttet at indkøbe en farveprinter der kan lave farvebillederne for eleverne for 700 ssp. (ssp = sydsudanesiske pund).

En rigtig glædelig nyhed er at den katolske ”Mary Help college of Nursingand Midwifery” skole i Wau

har tilbud at sponsorere alle udgifter for en treårig sygepleje- og jordemoder uddannelse for to piger fra Nyamlell skole, indkvatering, studieafgifter og mad. Der er tale om en kostskole, da Wau ligger 210 km fra Nyamlell. Pigerne udvælges ud fra deres karakterer i fagene, fysik, kemi og biologi samt ”kristen religiøs uddannelse” (CRE).

I forbindelse med corona nedlukningen strejfer de hjemsendte elever rundt, lærer og laver unoder

hvorfor Nyamlell skole har besluttet sig for at prøve at engagere de hjemsendte elever i sport, så de ikke forstyrrer forældre og lokal samfundet. Derfor arrangerer skolen sidst på eftermiddagen og først på aften fodbold mm. ved skolen for de hjemsendte elever. Til orientering får de hjemsendte elever heller ikke den FN ”World Food Programme” (WFP) mad de normalt fik på skolen.

Med Sankt Vincent Grupperne hjælp har det været muligt at styrke Nyamlell skolens laboratorie faciliteter, tre laboratorierum blevet renoveret, ved at lægge gulve og pudse vægge, efterfølgende  er det nyindkøbte fysik, biologi og kemi udstyr, indkøbt i Kenya, blevet installeret så de tre nyrenoverede laboratorier er klar til at skolen åbner igen i april, hvis alt går vel.